Denizciler DADD organizasyonu ile bir araya geldi
Denizlerdeyiz Amatör Denizciler Derneği (DADD) İstanbul’daki tüm denizcilik grupları için buluşma ve tanışma yemeği düzenledi. Her zaman bu tip etkinlikleri yaptıklarını belirterek amatör denizcilerin yanında olmayı hedeflediklerini söyleyen DADD Genel Sekreteri Fatih Tanış, “Denizcilerin dertlerine bir nebze de olsa fayda göstermeyi amaçlıyoruz. Temel hedeflerimizden biri de Türkiye’de 7’den 77’ye denizciliği sevdirmek” dedi.
Kuruluş amacının temel etmenlerinden, amatör denizcilerin yanında olmak ve denizciliği sevdirmek olan DADD yeni bir etkinlik düzenleyerek İstanbul’daki denizcileri bir araya getirdi. 11 Mayıs günü saat 15.00’te başlayan etkinliğe şu an dünya turunda olan Özlem ve Özkan Şahin ile Hilal ve Nedim Delen de katıldı. Birçok denizcinin yer aldığı etkinlikte söyleşiler düzenlenerek denizcilik alanında neler yapılabileceği değerlendirildi.
https://ajans.render.com.tr/resim/haberimolsa/6645090f7cfd8_WhatsApp_Image_2024-05-13_at_12.30.10.jpeg
“TÜRKİYE’DEKİ MARİNA VE BARINAK SAYISI TEKNELERE YETMİYOR”
DADD Genel Sekreteri Fatih Tanış, derneğin temel amacının amatör denizcilerin dertlerine fayda sağlamak olduğunu söyledi. Tekneler için ciddi bir yer sorununun olduğuna dikkat çeken Tanış, “Türkiye’deki marina ve barınak sayıları var olan teknelere yetmiyor. Alternatif tekne barınma imkanları için çalışmalar yürütüyoruz. Bir başka sorun ise bayrak sorunu. Yabancı bayraklı olarak aldığımız tekneleri Türk bayrağına geçiremiyoruz. Diğer tüm bayraklar için kayıt yaptırabiliyoruz ama Türk bayrağı için kayıt mümkün olmuyor. Bu anlamda da yetkili mercilerle görüşmeler yürütüyoruz” dedi.
“ATIK ALIM İSYASYONUN AZLIĞI PROBLEM OLUYOR”
Atık alım istasyonunun azlığı sorununa da dikkat çeken Tanış, “Teknede olan atıkları atık alım istasyonuna teslim etmemiz isteniyor. Bununla ilgili de teknelerde 50 ila 100 litre tanklar var. Atıkları bunların içinde topluyoruz ve her hafta bu atıklar teslim ediliyor. Bununla ilgili de mavi kart var ve oraya işletiyoruz, bu dünyanın hiçbir yerinde örneği olmayan bir şey. Özel kullanımlı teknelerde atık çıkmıyor, problem bu. Olmayan atığı vermemizi istiyorlar. Olmayan atıktan kastımız da şu; iki kişi bir hafta teknedesin, çıkacak olan atık su çıkmıyor, iki kişi bir haftada ne kadar atık üretebilirsiniz ki. Bu süreçte en çok atığımız bulaşık suyu. Kullandığımız deterjanlar da doğaya uyumlu, tüm teknelere onları dağıtıyoruz. Bu problem geçmiş yıllardan beri önümüze çıkıyor. Tüm deniz kenarındaki, iller, ilçeler, kasabalar atıklarını denize deşarj eder. Onlarla ilgili yapılabilen bir şey yokken ufacık teknelerin bu şekilde atık alımı için sıkıştırılması bizleri zor duruma sokuyor. Atık alım istasyonu da çok az olduğu için teslimi yapamıyor. Bunlar en çok sorun yaşadığımız 3 ana başlık diyebilirim” ifadelerini kullandı.
“SÜREKLİ OLARAK ETKİNLİKLER DÜZENLİYORUZ”
Türkiye’de denizcilik faaliyetlerinin az olduğuna dikkat çeken ve küçükten büyüğe herkese denizciliği sevdirmeyi hedeflediklerini aktaran Tanış, “Çocuklar için kısa öykü yarışması yaptık. Fotoğraf yarışması düzenleyeceğiz. Sürekli olarak buluşma ve tanışma etkinlikleri düzenliyoruz. Kış aylarında genelde İstanbul’u tercih ediyoruz. Yaz aylarında ise Ege ve Akdeniz bölgelerini tercih ediyoruz. Yaklaşık olarak 10 yıldır her sene en az 5 adet etkinlik düzenliyoruz. Bu etkinlikler seminer ve eğitim şeklinde ilerliyor. Son yaptığımız etkinlik ise şu İstanbul’da olan ve dünya turu düzenleyen olan Özlem ve Özkan Şahin ile Hilal ve Nedim Delen’e moral vermek adına düzenledik” şeklinde konuştu.
“KARAYİPLER’DEN DEVAM EDEREK DÜNYA TURUNU TAMAMLAMAYI DÜŞÜNÜYORUZ
Şu an dünya turunda olan ve sağlık sorunları nedeniyle verdikleri ara sonrası tura devam edeceklerini aktaran Özkan Şahin, “Gürcistan’dan Suriye’ye kadar Türkiye’nin tüm kıyılarını yelkenli tekneyle dolaştıktan sonra; Yunanistan’ın tüm kıyıları, Karadağ, Arnavutluk, Hırvatistan, Slovenya ve İtalya’nın doğu kısmında yelkenli teknemizle dolaştık. Artık dünya denizlerine açılmanın vakti geldi diyerek, 80 milyonluk ülkemizde şu ana kadar 20, 22 kişinin yapabildiği dünya turunu bitirmek için yola çıktı. 9 Nisan’da 2022 yılında Finike Antalya’dan yola çıkarak 2 senede yaklaşık 8 bin deniz mili yaparak Karayipler’e kadar vardık. Yolun yaklaşık olarak 3’te 1’ini bitirdik. Teknemiz şu an Karayipler’de. Önümüzdeki sene de Panama Kanal’ını geçip Pasifik Denizi’ne yelken açmayı umut ediyoruz. Sağlık sorunlarından dolayı Türkiye’ye dönmüş bulunmaktayız. Karayipler’den yolumuza devam ederek dünya turunu tamamlamayı düşünüyoruz” dedi.
Şahin açıklamalarının devamında “DADD ülkemiz adına çok faydalı, Türkiye’nin en büyük denizcilik derneği. Birçok tanıdıklarımızı bu dernek sayesinde elde ettik ve bir aile gibi olduk. Nerde nerede olursa olsun karada ve denizde yardımlaşmaya devam ediyoruz. İyi ki dernek ve DADD var diyoruz” ifadelerine yer verdi.
Servis: Gürman Medya
Emlak, Bilgisi, Haber
Merkez mahallesi mutlu han sokak no:17/2 Bartın/Sakarya
info@mimarhaberleri.com.tr